Seszele – krajobraz jak z marzeń

Seszele – krajobraz jak z marzeń

Idealnie czyste plaże z białym, miękkim piaskiem, piękne rozłożyste palmy, umiarkowana temperatura, która nie przekracza trzydziestu stopni , do tego jakiś luksusowy hotel – czyż nie tak większość z nas wyobraża sobie idealny wypoczynek podczas urlopu? To nie jest kwestią marzeń, to jest dostępne już, od ręki, teraz. Wystarczy, że celem Twojej wyprawy staną się Seszele.

SeszeleTo właśnie tam takie idealne warunki do leniwego wypoczynku w promieniach ciepłego słońca można znaleźć. Seszele to wyspiarskie państwo położone na Oceanie Indyjskim, na północny wschód od Madagaskaru. Usytuowane w strefie klimatu równikowego zapewnia wysokie temperatury przez cały rok . Nie są to jednak tropikalne upały, a temperatury rzędu 25 – 27 stopni Celsjusza. To w głównej mierze też decyduje o tym, że są chętniej wybierane niż kraje, w których temperatury są dużo wyższe. Tu luksus widać na każdym kroku, często wyspę nazywa się „placem zabaw dla milionerów”. Nie bez powodu uważane są za jedne z najpiękniejszych wysp na świecie.

Seszele to także wiele atrakcji turystycznych. Z pewnością zaliczyć do nich można najmniejszą stolicę świata, w architekturze której widoczne są ślady panowania brytyjskiego, czyli Victorię na wyspie Mahe . W tym samym mieście godne uwagi jest Muzeum Narodowe, w którym można poznać historię, muzykę oraz folklor Seszeli. Nie sposób nie zaproponować w tym momencie wpisanego na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego oraz Przyrodniczego UNESCO Parku Narodowego oraz Ogrodu botanicznego Valle de Mai na wyspie Praslin. Jego powierzchnia powierzchnia obejmuje 324 hektary nietkniętych lasów równikowych, a to dla turystów z Europy jest nie lada atrakcją.

To państwo kusi doskonałą temperaturą, wspaniałym krajobrazem, ale także i kuchnią.Wielu, którzy mieli to szczęście tu być twierdzi, że będąc tu na wyspie budzą się wszystkie nasze zmysły; zmysł smaku oczywiście też. Podawane są tutaj potrawy kuchni międzynarodowej, ale łatwo dojrzeć dominację kuchni kreolskiej. Podstawą w zasadzie prawie wszystkich dań są ryby i owoce morza. Oczywiście, jeśli chodzi o dania mięsne, to znajdą się potrawy, w których składzie jest mięso dzikiego indyka, żółwia, a nawet żabie udka. Królują przyprawy zupełnie u nas nie znane. Są nimi kambar, yam, czy też cassava. Wśród warzyw dominują pomidory, często dania zawierają także czosnek. Reasumując, kuchnia może nie jest zbyt wyszukana, ale doskonale skomponowana i idealnie doprawiona.Nie bez przyczyny mówi się o niej rajska.

admin